x

20.11.2024

Juntin puutarhalla viljellään energiatehokkaasti LTO-järjestelmän avulla

Puutarha Timo Juntti Oy on Suomen johtavia kasvihuonekurkun tuottajia. Puutarhalla on aiemminkin otettu käyttöön uutta tekniikkaa. Nyt puutarhalla on käytössään Novarbo Oy:n kehittämä LTO-järjestelmä. Lämmöntalteenotto kasvihuoneessa parantaa energiatehokkuutta.

- Tällä investoinnilla pystymme vähentämään ulkopuolisen energian käyttöä ja talteen otetulla lämpöenergialla voimme lämmittää kurkkuhuoneita suurimman osan vuotta, toimitusjohtaja Tero Juntti toteaa.

Uuden tekniikan avulla kasvihuoneista vapautuva ylimääräinen lämpöenergia otetaan talteen, varastoidaan suuriin vesisäilöihin ja hyödynnetään myöhemmin viileämpinä aikoina kasvihuoneissa. 

- Nykyisin kasvihuoneemme pärjäävät omalla lämmöllään, vaikka ulkona olisi pari astetta pakkasta. Kylmempinä aikoina tarvitaan edelleen ulkopuolista energiaa.

Myös kesäaikaan saadaan säästöjä, kun kosteus ja lämpö pidetään vuoden ympäri laitteiden avulla tasapainossa.  

- LTO-järjestelmän suurin hyöty on luukkutuuletuksen minimointi kesällä. Kun tuuletusluukkuja ei tarvitse avata päivällä, voidaan kasvihuoneen hiilidioksidilannoitustasoa nostaa, mikä näkyy suoraan kurkun satotason kasvuna. 

Kun lämmöntalteenottoon yhdistetään vielä kosteudenhallinta, syntyy erittäin tehokas kokonaisuus. 

- Kasvihuoneiden ylimääräinen kosteus saadaan nykyisillä laitteilla kondensoitua järkevästi, ja hyödynnettyä kasvien kasteluun, Tero Juntti kertoo. 

Tulevaisuudessa kasvihuone voi olla energiantuottaja

Kasvihuoneviljely vaatii runsaasti energiaa Suomessa, ja kylminä aikoina käytetään pitkälti ulkopuolista energiaa kasvihuoneiden lämmittämiseen. Viime aikoina energian saatavuus ja hintataso ovat puhuttaneet, ja ohjaavat kehitystä uuteen suuntaan. Toisaalta suomalainen kasvihuone kerää vuoden aikana auringon säteilyenergiaa enemmän kuin sen lämmittämiseen tarvitaan. 

Novarbo Oy:n projekti-insinööri Arttu Lammensalo uskookin, että tulevaisuudessa kasvihuoneet voisivat olla omavaraisia energian suhteen, jos kasvihuoneen keräämä energia osattaisiin varastoida kylmien aikojen varalle taloudellisesti kannattavalla tavalla. 

- Tekniikka kehittyy koko ajan, ja uusia innovaatioita syntyy. Muutaman vuoden päästä maailma on tämänkin osalta jo erilainen kuin tänä päivänä, Lammensalo sanoo.

Tulevaisuudessa kasvihuoneet ovat jopa potentiaalisia energiantuottajia. Kasvihuoneet voivat syöttää energiaa kaukolämpöverkkoon etenkin kesäaikana, ja niiden tuottamalla lämmöllä voitaisiin lämmittää esimerkiksi samassa kaukolämpöpiirissä olevien kiinteistöjen käyttövettä. 

Lue lisää LTO-järjestelmästä