8.1.2025
Trädgården Timo Juntti Oy hör till de ledande producenterna av växthusgurkor i Finland. Trädgården har satsat på ny teknik även förut. Nu använder man ett värmeåtervinningssystem som utvecklats av Novarbo Oy. Systemet förbättrar växthusets energieffektivitet.
- Investeringen minskar vår användning av extern energi, och vi kan värma upp gurkhusen med den återvunna värmeenergin under större delen av året, säger vd Tero Juntti.
Den nya tekniken innebär att överskottsenergin från växthusen återvinns, lagras i stora vattentankar och används senare i växthusen under svalare tider.
- I nuläget räcker den egna värmen åt våra växthus även när det är ett par minusgrader ute. Under kallare tider behövs det fortfarande extern energi.
Man får besparingar även sommartid eftersom systemet håller en jämn fuktighet och temperatur i växthuset året runt.
- Den största fördelen med systemet är att sommarvädringen minimeras. När du inte behöver öppna vädringsluckorna på dagen kan växthusets koldioxidgödslingsnivå höjas, vilket syns direkt som ökad gurkskörd.
Då värmeåtervinningen kombineras med fuktighetskontroll blir det ett mycket effektivt paket.
- Vårt nuvarande system kondenserar den extra fuktigheten i växthusen rationellt och användbart för växtbevattning, säger Tero Juntti.
Växthusodling kräver mycket energi i Finland och när det är kallt används i stor utsträckning extern energi för att värma upp växthusen. Energitillgången och -prisnivån har varit en snackis den senaste tiden och även styrt utvecklingen i en ny riktning. Under årets gång fångar ett finländskt växthus dock mer strålningsenergi från solen än vad som behövs för att värma upp det.
Novarbo Oy:s projektingenjör Arttu Lammensalo tror att framtidens växthus kan bli självförsörjande på energi, om den fångade energin kan lagras för kallare tider på ett ekonomiskt lönsamt sätt.
- Tekniken utvecklas hela tiden och nya innovationer föds. Inom några år ser världen mycket annorlunda ut än i dag, även när det gäller det här, säger Lammensalo.
Framtidens växthus är potentiella energiproducenter. Växthusen kan mata in energi i fjärrvärmenätet, framförallt sommartid, och den värme som produceras skulle till exempel kunna värma upp hushållsvattnet åt fastigheter i samma fjärrvärmekrets.